Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Japán körte - PYRUS PYRIFOLIA

9.525 Ft

A nashi körte vagy japán körte az utóbbi években egyre gyakrabban jelenik meg a piacon. Kínában a gyümölcsöt szentnek tartják.

 Több tulajdonságban is eltér az európai körtétől. Nemcsak a gyümölcs alakja, színe, beltartalmi értékei térnek el, hanem az érési típusa is. A nashi gyümölcsei fán beérők, a fogyasztási érettség eléréséhez még a késői érésű fajtáknál sincs szükség utóérlelésre. A japán körték gyümölcse szilárd, mégis ropogós és lédús (85-86 %-a víz). Nyár végén, kora ősszel érik. Ez egy öntermékeny fajta. Zamatuk leginkább az alma és a körte keverékét idézik, nagyon kellemes ízűek.
A növény tartása egyszerű, fagytűrése jó.

Nem értékelt

Leírás

Ez a könnyen termeszthető fa, édes, lédús gyümölcsöt hoz, amely jól eltartható, és akár kilenc hónapig is eláll a hűtőszekrényben. Íze édes, enyhe és savmentes, de az egyik legfjobb választás a textúra íze és édessége szempontjából.

A koreai otthonokban meghámozzák és nyersen fogyasztják desszertként vagy snackként, nyersen fogyasztják salátákba, és édesítőszerként használják főzéshez és pácoláshoz.

Pyrus pyrifolia Nashi a következő nevekkel rendelkezik; Ázsiai körte, dinnyekörte, homokkörte, vízi körte, japán almakörte.
Ezen túlmenően ennek a körtének különböző fajtái vannak, de ez a Nijisseiki.
A Pyrus pyrifolia Nashi önbeporzó, és a gyümölcsfa jó termést ad.
De ha két példányt ültet, a gyümölcskészlet még dúsabb, de ez egyáltalán nem szükséges. Ez a gyümölcs is sok gyümölcsöt ad egy növénnyel.

Eladjuk többek között a sok termést adó, szeptemberben jól érő Pyrus pyrifolia nashi Hosui-t. A gyümölcsök is elég nagyok.
Hagyjuk lógni legalább október közepéig, és ha bronzszínűek, akkor szedjük le.
Ha megeszel egy nashi körtét, az első dolog, amit észre kell venni, hogy a falat finom, ropogós, és jó szomjoltó, valószínűleg azért folyik ki a víz a szájból, mert tele van levével.
Íze csodálatosan friss, és édes körte, görögdinnye és licsi kombinációjára emlékeztet.
A gyümölcsök is kellemes és friss illatúak.

A leszedett gyümölcsök hűvös helyen még 3-4 hétig eltarthatók (egyébként oszd meg a szomszédokkal, biztosan megbarátkozol ezzel a finom gyümölccsel!).
Ha már annyi, hogy a friss élelmiszer nem tartható fenn, akkor párolással és fagyasztással, vagy zselé készítésével is mindenféle ételhez felhasználható. Számos recept található az interneten.
Szükség esetén a metszés és a felszálló hajtások eltávolítása márciusban történik.
Júniusban, amikor a nashipeer gyümölcs megnő a fán, hagyjon 5-6 gyümölcsöt körülbelül 1 méteres gyümölcsfán.
Távolítsa el a megmaradtakat, különben az ágak túl elnehezednek, és a gyümölcsök is kisebbek maradnak.
6a télállósági zóna (-25ºC).

Ápolási útmutató

Általános:
A lombos terméseket addig lehet metszeni, amíg nincs levél a fán, télen is lehet metszeni.A
fák gyakori és erőteljes metszése mindig (túl) erős növekedési választ ad. Sok növekedésnél a termőrügyképződés erősen veszélyeztetett
, ha a fa magasban van, a fejet már ne metsszük
Használjon jó és éles eszközöket
A 2 cm-nél nagyobb sebeket kezelje sebkötözővel

Az első évben, az ültetés közben vagy közvetlenül utána a fej ágat 1/3-ig, és általában a három oldalágat (vázágakat) visszametsszük. Ez azért történik, mert a fának még nőnie kell és formálnia kell. A következő évben a metszőhelyeken kinőtt ágakat 1/3-ig újra metszik. Ezt addig ismételje, amíg a fa el nem éri a kívánt méretet. Ezután ne metssze le a fej és a fő ágakat, és a magasság és a szélesség növekedése automatikusan leáll. A fej és a főágak metszésével a metszett ágakon apró gallyak jelennek meg. Ezek az apró gallyak fontosak, mert ezekből a gallyakból jönnek a termésrügyek, majd később a termések.

Soha nem szabad ezeket a kis gallyakat metszeni! Minél idősebbek ezek a gallyak, annál több a termésbimbó, annál több a gyümölcs.

Idősebb fákon a szerkezeti ágakon esetenként hosszú egynyári hajtások is kialakulhatnak, ezek az úgynevezett vízhajtások. Ha a fa belül túlságosan tele van, akkor ezeket a tételeket teljesen el kell távolítani, soha ne vágd ketté, mert akkor újra oldalágak keletkeznek, és fát kapsz a fában. Ha van elég hely, ezeket a hajtásokat elhagyhatja (nem vágja le), és a második évben semmit sem tehet velük, így új gyümölcság keletkezik.
Megjegyzés: az első évben a hajtás nő, a második évben termésrügyeket rak ki, a harmadik évben pedig már termést tud adni.

Erős metszéssel soha nem lesz „kicsi” a fa, mert: a metszéstől megnő.

Metszéskor nagyon figyeljünk arra, hogy mi a virág- és levélrügy, a virágrügyek „állnak” az ágon, a levélrügyek „fekszenek” az ágon. Ha kétségei vannak, várjon tavaszig a metszéssel. A fán lévő első rügyek, amelyek zöldülnek, mindig virágbimbók, és a levélrügyek csak körülbelül tizennégy nappal később „ébrednek fel”. Amikor a virágbimbók „ébrednek”, még finoman metszhetsz.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.