Leírás
Az ehető földicseresznye őshazája Peruban van, talán ezért nevezik inka bogyónak is.
Ma már a világ számos táján – Afrikában, Európában – foglalkoznak a termesztésével. Bogyótermése nemcsak nagyon kellemes illatot áraszt magából, hanem nagyon ízletes is.
A bogyótermés egy sárga színű, felfúvódott burokban növekszik. A megérett bogyó hasonlít a cseresznyére, csak a színük tér el egymástól, mivel a földicseresznye sárga színben pompázik. A bogyó belsejében, a gyümölcshúsba ágyazódva rengeteg apró, ugyancsak sárga színű mag bújik meg. A gyümölcs megérett állapotában zamatos, lédús és rendkívül édes.
A perui földicseresznye a burgonyafélék családjába tartozik, és őshazája Dél-Amerikában van. Mivel íze kicsit hasonlít az ananász ízére, ezért ananászcseresznyeként is ismeretes.
A növény egynyári, de ha egy gyümölcsöt lenn hagysz a növény mellett, az jövőre új bokrot eredményez.